Nieuws

Painting Bear in de media

Schilder en artiest Rob Van den Berghe, (33) uit Scherpenheuvel, alias Painting Bear, mocht recent een uitdagende opdracht aangaan. In het kader van het WK wielrennen werd hem gevraagd om enkele vitrines in Leuven te beschilderen. Vandaar dat je tegenwoordig op de ene etalage Eddy Merckx ziet opduiken, op de andere een wielrenner en elders alweer een ander schilderij in het kader van het wielrennen. “Vitrines beschilderen is niet zo maar een kunst. Het is een vergeten ambacht waar een computer niet aan kan tippen.”

Het was de stad Leuven zelf die de artiest contacteerde met de vraag. “Ik was vereerd en zag het meteen zitten. Ik rijd zelf ook graag met de fiets en het WK volg ik altijd. Ik heb dan met de zelfstandigen samengezeten en besproken wat ze wilden. Toen er eentje zei dat hij graag Eddy Merckx op zijn vitrine wilde, vond ik dat meteen een geweldig idee. De kannibaal is zo’n beetje mijn held en ik heb heel veel respect voor hem.”

Lees verder onder de foto. 

Painting Bear
“De kannibaal is zo’n beetje mijn held” Foto: Painting Bear

Uitstervend ras

Jaren geleden had je heel wat mensen zoals Rob die reclameslogans schilderden op vitrines, in Antwerpen had je er zelfs eentje die gekend stond onder de naam Rubens, vandaag is het beroep veel minder sexy geworden.  “Vroeger waren er geen kleefletters of stickers en werd alle publiciteit met de hand geschilderd. In elke stad of dorp waren er wel verschillende reclameschilders die lokaal hun metier uitvoerden. Het beroep floreerde maar sinds de jaren ‘90 kwamen de computers en de digitale prints, sindsdien werd het moeilijker voor raamschilders en het beroep stierf quasi uit. Vandaag zijn we nog met een 25-tal kunstenaars in België, de meesten doen het als hobby of bijberoep. Voor mij blijft het nochtans een kunst op zich.”

Toch wil Rob er zijn broodwinning van maken, een idee dat ontstond tijdens de coronacrisis. “Net voor de pandemie wilde ik op zoek gaan naar een nieuwe professionele uitdaging, ik wilde iets doen waarin ik mijn creativiteit de vrije loop kon geven. Ik wist niet meteen wat ik precies wilde gaan doen, tot de dag dat ik een filmpje zag van een Amerikaanse artiest die aan belettering deed. Ik dacht toen onmiddellijk wauw. Eigenlijk had ik het eerder moeten weten, mijn overgrootvader en grootvader hielden zich beiden ook al bezig met belettering, het zit dus duidelijk in de genen. Toen ik mijn vader over mijn plannen vertelde en hem om hulp vroeg was hij er meteen voor gewonnen, hij is ook best trots op hetgeen ik doen (lacht).”

Lees verder onder de foto.

Painting Bear
Hij schilderde niet alleen maar Eddy Merckx op de ramen. Foto: Painting Bear

Kentering op komst

Het mag dan al een uitstervend ras zijn, toch ziet de artiest een kentering. “Meer en meer mensen beginnen deze beroepsvorm terug te appreciëren. Het neemt tijd en kunde, je kan soms uren, dagen, zo niet maanden aan één werk bezig zijn, maar het resultaat is heel authentiek. Zelf ben ik waarschijnlijk een oude ziel, ik houd van ambachten, van iets zelf te creëren en iets zelf te maken. Het is best grappig want ik genoot nooit een tekenopleiding, de probeersels in de basisschool niet meegerekend. Ik denk dat ik een soort waterpas in mijn hoofd heb die me helpt en ik ben zot van geometrische vormen, dat helpt ook. Een werk maken dat niet tijdelijk is, met verf en bladgoud, schept voor mij de meeste voldoening. Bladgoud is een duur goedje waar je veel geduld mee moet hebben maar het eindresultaat, dat je hiermee bekomt, is dan ook letterlijk en figuurlijk schitterend. Ik werk ook graag voor gerenommeerde zaken, zoals chique restaurants of bijvoorbeeld een mooie chocolatier. Zoals elke artist wil je, aan het einde, vooral erkenning krijgen voor hetgeen je doet.”

Artikel door Laurien Holsbeeks voor Hageland Actueel.


Winactie Calimero Cutout


Wie herinnert zich deze kleine kerel nog? 🐣 Ik heb deze Calimero-cutout gemaakt voor de lol … En ik geef hem ook weg voor de lol ! 🥳

In deze tijden kunnen de meeste mensen wel wat extra cuteness in hun leven gebruiken! Daarom geef ik dit volledig handgemaakt en schattig Calimero-bord weg! Ja, ook jij kan DIT WINNEN!

⭐️ Hoe kan je meedoen? ⭐️

Instagram:

  • VOLG @paintingbearsignco
  • Like de betreffende post
  • Tag 2 of meer vrienden waarvan je denkt dat ze deze cutout graag zouden winnen
  • Deel deze video in je verhaal en tag paintingbearsignco voor extra zichtbaarheid (deel door op de pijl onder dit bericht te klikken)

facebook:

  • Like onze Pagina @paintingbearsignco
  • Like deze post
  • Vermeld 2 of meer vrienden waarvan je denkt dat ze deze cutout graag zouden winnen
  • Deel de video (PUBLIEK)

Give Away sluit zondag 17 januari om 23:59 uur (CET), de gelukkige winnaar wordt kort daarna bekend gemaakt. De winnaar wordt op een eerlijke manier gekozen (commentpicker). Enkel deelnemers met een adres in België maken kans om te winnen. Het houten Calimero-bord is +/- 100 x 85 cm en wordt gratis bezorgd binnen België. Deze wedstrijd wordt op geen enkele manier onderschreven, beheerd, geassocieerd of gesponsord door Instagram of facebook. De wedstrijd wordt georganiseerd door paintingbear.be.

🐣 Veel succes 🐣


Raamschilderingen Eindejaar

Een sfeervolle raamschildering op de vitrine van uw zaak of bij je thuis? Dat kan! Wij komen uw etalage beschilderen met een passende slagzin en/of illustratie voor de eindejaarsfeesten! Alle groottes, kleuren en ontwerpen zijn mogelijk.

De schildering is bestand tegen weer en wind maar kan na de einderjaarsperiode makkelijk verwijdert worden met warm water en krabber. Geen artificiële bestickering maar een traditioneel & handgeschilderd kunstwerkje voor kerst en nieuwjaar!

Heb jij ook interesse in zo’n tijdelijke raamtekening? Neem dan contact via ons contactformulier en ontvang een vrijblijvende prijsofferte!